- Een op de zeven ambtenaren overweegt binnen een jaar de overheid te verlaten, zo blijkt uit onderzoek door Berenschot en Binnenlands Bestuur.
- De grootste uitstroom dreigt onder rijksambtenaren.
- De hoge werkdruk speelt hierbij een rol: meer dan de helft van de ambtenaren heeft daar last van.
- Lees ook: Werkdruk en stress zorgen voor hoog verzuim bij ambtenaren in de 4 grote steden
Er dreigt een forse uitstroom van ambtenaren: een op de zeven van hen overweegt binnen een jaar de overheid te verlaten. Dat blijkt uit het Salaris- en arbeidstevredenheidsonderzoek ambtenaren en bestuurders 2023 dat Bureau Berenschot heeft uitgevoerd in samenwerking met Binnenlands Bestuur.
Vooral onder rijksambtenaren is de onvrede groot. Ruim een op de zes werknemers (17 procent) is van plan het ambtenarenbestaan op korte termijn op te geven. Onder gemeenteambtenaren gaat het om 15 procent en onder werknemers van waterschappen om 14 procent. Bij de provincies is de wens om van baan te veranderen het kleinst: daar overweegt 1 op de 9 ambtenaren komend jaar op te stappen.
Dit komt mede door de werkdruk. Meer dan de helft van de ambtenaren vindt deze ‘hoog’ of zelfs ’te hoog’. Dit probleem speelt vooral onder gemeenteambtenaren, van wie bijna twee derde met dit probleem worstelt. Onder rijksambtenaren gaat het om 55 procent. Slechts 37 procent van de ondervraagde ambtenaren ervaart de werkdruk als normaal.
Een hoge werkdruk kan ook leiden tot ziekteverzuim. Binnenlands Bestuur meldde onlangs dat gemeenteambtenaren zich relatief vaak ziek melden, met name in de vier grote steden.